Phralipen

Carti


Managementul proiectelor finantate din fonduri structurale

Integrarea Romaniei in Uniunea Europeana


← Inapoi

TRAVAIL - Tranzitia la viata activa in vederea integrarii pe piata muncii pentru elevii din judetul Dolj

2014-06-02


Asociatia „Mereu pentru Europa” a semnat contractul de finantare POSDRU 161/2.1/G/136 in data de 9 mai 2014 si a demarat implementarea proiectului “TRAVAIL – Tranzitia la viata activa in vederea integrarii pe piata muncii pentru elevii din judetul Dolj”, proiect castigat prin competitie nationala in cadrul Programului Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritara 2 „Corelarea invatarii pe tot parcursul vietii cu piata muncii”, Domeniul major de interventie 2.1 „Tranzitia de la scoala la viata activa”.

Durata de implementare a proiectului este de 18 luni, partenerii institutionali in cadrul acestuia fiind Inspectoratul Scolar Judetean Dolj, Asociatia EduFor Craiova si UNIAUDAX – Centro de Investigação e Apoio ao Empreendedorismo e Empresas Familiares din Portugalia.

Obiectivul general al proiectului il reprezinta facilitarea tranzitiei elevilor de la scoala la locul de munca prin cresterea relevantei educatiei si formarii profesionale pentru piata muncii si prin imbunatatirea nivelului de calificare a actualilor elevi, viitori angajati sau initiatori ai unei afaceri proprii.

Nevoia de implementare a acestui proiect a aparut ca urmare a somajului crescut in randul tinerilor absolventi de liceu, Doljul aflandu-se in primele 5 judete din tara cu cea mai mare rata a somajului. Statistica din mai 2013 ne arata ca 77% dintre someri erau fara studii, cu studii primare, gimnaziale sau profesionale, iar rata somajului de lunga durata sub 25 ani era 10%.

In plus, formarea profesionala initiala nu corespunde cerintelor mediului de afaceri, fiind dificil pentru un tanar fara experienta sa se angajeze in conditiile in care programele actuale nu sprijina suficient insertia absolventilor pe piata muncii.

Cercetarea ne mai arata ca in timpul scolarizarii este alocat un numar mare de elevi unui singur consilier scolar, iar programa scolara prevede un numar foarte mic de ore de consiliere in cariera.
De asemenea, atelierele in care se efectueaza pregatirea practica sunt dotate precar si agentii economici sunt dezinteresati de sprijinirea scolilor in derularea stagiilor de pregatire practica a elevilor.
Prin intemediul acestui proiect, Asociatia „Mereu pentru Europa” si-a propus ca un grup tinta din format din 400 elevi din invatamantul secundar, inmatriculati in sistemul national de invatamant din judetul Dolj, sa beneficieze de consiliere in cariera, de activitati suport si de stagii de pregatire practica in cadrul unor parteneriate cu agenti economici din Romania si din Portugalia, pentru facilitarea tranzitiei la viata activa.

Dintre acestia, 40 de elevi vor merge in tabere de dezvoltare personala si profesionala, 70 de elevi vor participa la stagii de practica la angajatori din tara si 30 de elevi la stagii de practica la angajatori din Portugalia.

Abordarea transnationala a proiectului va aduce grupul tinta in contact cu mentalitatea europeana in ceea ce priveste piata muncii si va crea premisele pentru imbunatatirea viziunii grupului tinta asupra participarii pe o piata a muncii europeana.

Pe termen mediu, proiectul faciliteaza insertia pe piata muncii a elevilor beneficiari ai proiectului prin aplicarea cunostintelor teoretice, prin dezvoltarea de aptitudini si deprinderi profesionale si prin cresterea increderii acestora in aptitudinile lor profesionale.

Bugetul total eligibil aferent Asociatiei „Mereu pentru Europa” este de 2.170.560,00 lei, din care asistenta financiara nerambursabila aprobata este de 2.127.148,80 lei.


← Inapoi


Parteneri


  ucv     ISJ


 


MPE © 2020