Phralipen

Carti


Managementul proiectelor finantate din fonduri structurale

Integrarea Romaniei in Uniunea Europeana

Organizatiile nonguvernamentale

O organizatie nonguvernamentala (ONG) nu este dependenta de nici o autoritate statala sau institutie internationala. Pe baza capacitatii lor de mobilizare a cetatenilor si datorita legitimitatii sferelor de actiune ale acestora, ele constituie parteneri indispensabili ai guvernelor. Pe baza numarului lor mare, precum si a diversitatii telurilor si formelor de actiune, organizatiile nonguvernamentale sunt foarte eterogene: asociatii, fundatii, sindicate, patronate, centre de cercetare etc.

Repere
Organizatiile nonguvernamentale nu urmaresc toate acelasi tel. Ele se impart, printre altele, in doua categorii: miscari de rezistenta politica si organizatii de ajutorare.

Statut legal Conceptul de organizatie neguvernamentala a fost formulat prima data in 1945 de catre Consiliul Economic si Social al ONU (ECOSOC)
Criterii de definitie Organizatie privata, non profit/ fara scop patrimonial, independenta financiar si politic, sociala, cu structura de retea
Surse de finantare Contributii ale membrilor, ale societatii, donatii, daruri, mosteniri, sponsorizari, patronaje, castiguri din vanzari si venituri din manifestari publice, active financiare


Functii
In prezent, spatiul de actiune al organizatiilor nonguvernamentale este considerabil mai mare decat inainte:
 • Reprezentare de interese sensibilizarea opiniei publice (sustinere)
 • Lobby interventii pe langa autoritatile statale
 • Activitate de suprveghere supravegherea aplicarii promisiunilor guvernamentale
 • Domenii de interventie actiuni la fata locului la reuniuni internationale la varf, Natiunile Unite, Intrunirea Institutiilor Bretton-Woods, Reuniuni la varf G8, menifestatii nonguvernamentale (Forumul Social Mondial etc.)


Scopuri si actiuni
Organizatiile de ajutor umanitar se deosebesc in general de organizatiile nonguvernamentale de interventii in caz de necesitate si organizatiile nonguvernamentale pentru ajutor de dezvoltare. Unele organizatii nonguvernamentale sunt active in ambele domenii.
 • Protectia mediului: Greenpeace, Sea Shepherd Conservation Society (societate de conservare a vietatilor marine), Bellona Foundation (energie atomica), Conservation International (conservarea diversitatii speciilor), Forest Stewardship Council (consiliul de ocrotire a padurilor), Gaia Mater, WWF (Fondul Mondial pentru Natura), Global 2000
 • Drepturile omului si drepturi sociale: Amnesty International, Crucea Rosie si Semiluna Rosie, AIDS, ATD Quart Monde, Oxfam, Care, Respect Refugiados, International Alet, Helvetas, ZOA Refugee Care, Medair
 • Retele si platforme: CONCORD (Conferinta Europeana a ONG-urilor), InterAction (SUA), BOND (Marea Britanie), CCIC (Canada), ABONG (Brazilia), VANI (India), Friends of the Earth (Prietenii pamantului), Earth Charter Initiative (Initiativa Globala Charter), European Environmental Bureau (Biroul European pentru Mediu) etc.


Reusite


Eficienta Expertiza, spatiu de actiune, independenta
Succese juridice Conventia privind drepturile copilului, Acordul Ottawa impotriva minelor
Distinctii Premiul Nobel pentru pace: in 1992 pentru Amnesty International; in 1997 pentru campania internationala pentru interzicerea minelor anti-personal (fondata in 1992 prin reuniunea a sase organizatii nonguvernamentale); in 1999 pentru Medici fara frontiere


Sursa: Editions Atlas
Reteaua Multiplicatorilor de Informatie Europeana

Scurt istoric
In anul 2000, Delegatia Comisiei Europene a initiat Reteaua Multiplicatorilor de Informatie Europeana pentru a aduce informatiile despre Uniunea Europeana cat mai aproape de cetatenii romani, atat la nivel local, cat si la nivel regional. Punctul de plecare a fost cooperarea deja existenta intre Delegatie si diferite institutii din sfera publica si neguvernamentala de la nivel local si regional: administratie publica locala, centre de informare europeana, Agentii de Dezvoltare Regionala, Birouri Regionale ale Agentiei Sapard, organizatii neguvernamentale, biblioteci, institutii culturale, inspectorate scolare judetene etc. Aceasta retea s-a extins treptat, cuprinzand in prezent aproximativ 800 de membri institutionali.


Cum se lucreaza in cadrul Retelei
Multiplicatorii beneficiaza de sustinere pentru a-si imbunatati atat cunostintele legate de Uniunea Europeana, cat si competentele in comunicare, cu scopul de a raspunde cat mai eficient nevoilor specifice de informare ale grupurilor tinta.

Membrii Retelei primesc din partea Reprezentantei CE diferite produse de informare, pe care le adapteaza si le folosesc la nivel regional/local pentru propriile lor activitati (campanii, seminarii, dezbateri, publicatii, concursuri etc). La randul lor, multiplicatorii comunica Reprezentantei nevoile de informare locala cu privire la Uniunea Europeana.

Majoritatea produselor de informare/ comunicare sunt furnizate multiplicatorilor in varianta electronica. In limita resurselor disponibile, Reprezentanta si Centrul Infoeuropa sustin activitatile de informare din teritoriu cu materiale tiparite si produse promotionale. In plus, multiplicatorii de informatie europeana beneficiaza de acces la instruire (pe teme europene si in domeniul comunicarii), de posibilitatea de a apela la conferentiarii si formatorii Team Europe, putandu-se de asemenea implica in promovarea locala a campaniilor de informare initiate de Reprezentanta.


Instrumente la dispozitia Retelei
Instrumentele dezvoltate pentru Retea sprijina orientarile strategice ale programului de comunicare:

 1. Intalniri cu si intre membrii Retelei
  • trei conventii transregionale si una nationala, in cadrul carora au loc sesiuni de informare si instruire, activitati de teambuilding, expozitii de produse de informare dezvoltate de multiplicatori, prezentari de povesti de succes, proiecte comune si bune practici.
  • coordonarea comunicarii europene prin planuri de actiune judetene
   Pentru a isi putea coordona cat mai bine activitatile programate de-a lungul anului, multiplicatorii din fiecare judet au posibilitatea de a isi introduce planul de actiuni intr-un format standard online. Aceasta platforma de coordonare are drept scop asigurarea unei maxime eficiente a activitatilor de comunicare la nivel local, dand totodata posibilitatea Reprezentantei Comisiei Europene sa isi canalizeze sprijinul asupra activitatilor cu cel mai mare impact la nivel local.
 2. Platforme de comunicare virtuala
  • website dedicat, actualizat periodic, ce cuprinde si o sectiune Intranet si lista de discutii cu acces exclusiv pentru membrii Retelei;
  • sesiuni de chat cu frecventa lunara, pe teme europene de actualitate. Moderate de expertii Team Europe, acestea sunt pregatite prin pachete ce ofera informatii de baza privind subiectul respectiv si trimit spre surse de informare detaliate;
  • centru virtual de resurse, cu doua sectiuni: informatii despre oportunitati de finantare europeana si trimiteri spre surse de informare europeana.
 3. Surse de expertiza
  • Team Europe, compusa din 41 de conferentiari si 47 de formatori, ce reprezinta o sursa specializata de informare si instruire in afaceri europene. Acestia pot fi invitati la evenimente precum seminarii, conferinte, dezbateri sau sesiuni de instruire. Structura echipei permite utilizarea cunostintelor si a expertizei locale pentru promovarea dezbaterilor publice despre aderarea la Uniunea Europeana.
 4. Standarde de calitate in comunicarea pe teme europene
  • elaborarea unei Carte Albe a Comunicarii pe teme europene, ce contine un set de reguli de utilizare a instrumentelor de comunicare interna aflate la dispozitia multiplicatorilor si un indrumar privind standardele de comunicare recomandate pentru activitatile de comunicare desfasurate de multiplicatori in beneficiul grupurilor tinta specifice
 5. Schimb de experienta si parteneriate
  • vizite la Institutiile Europene si in noile State Membre UE pentru mai buna cunoastere a mecanismelor de decizie la nivelul Uniunii Europene si a particularitatilor mediului comunicarii pe teme europene in Statele Membre
 6. Centrul Infoeuropa
  • diseminare de materiale promotionale si produse de informare catre membrii Retelei
  • diseminare stiri pe teme europene prin intermediul serviciului Priorimail din cadrul paginii www.infoeuropa.ro
  • posibilitatea multiplicatorilor de a descarca si adapta la costuri scazute materialele produse de Centru
  • la cerere, membrii Retelei pot participa la stagii de instruire la Centru
 7. Campaniile de comunicare si informare pentru grupuri prioritare
  • copii (programele Clasa EUROPAtru, Descopera Europa - www.descoperaeuropa.ro)
  • tineret (programul Europa la liceu. Europa: filmat in Romania - www.europa-la-liceu.ro, website-ul dedicat www.15-25.ro) populatie rurala (programul Satul romanesc sat european)
  • Festivalul Filmului European (in Bucuresti si in tara: Sibiu, Iasi, Timisoara, Craiova)


Cum puteti deveni multiplicator de informatie europeana

Strategia de informare si comunicare a Reprezentantei Comisiei Europene in Romania vine in completarea misiunii ei de a asigura un flux eficient de informatii intre Comisia Europeana, pe de o parte, si presa si publicul roman, pe de alta parte. In acest proces, punem un accent deosebit pe stimularea dezbaterilor informate pe teme europene, prin explicarea politicilor Comisiei, clarificarea perceptiilor gresite privind Uniunea Europeana si prin eforturile de a se asigura ca aceste dezbateri purtate in Romania cu privire la Europa se ghideaza dupa informatii concrete si corecte.

Ca si in trecut in cadrul Delegatiei CE, si in prezent eforturile Reprezentantei se concentreaza pe dezvoltarea unor relatii de cooperare durabila cu posibili multiplicatori de informatie europeana din societatea civila, institutii guvernamentale, administratia centrala si locala, mediul academic, patronate, sindicate, organizatii profesionale.

Daca printre activitatile institutiei dumneavoastra se numara si cea de informare a publicului cu privire la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, si doriti sa va alaturati misiunii Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, devenind membru al Retelei de multiplicatori de informatie europeana, va rugam sa ne contactati la datele din Contact. Veti putea astfel deveni multiplicator de informatie europeana, veti primi o invitatie de a deveni membru si veti putea lua parte la actiunile de dezvoltare a Retelei.Parteneri


  ucv     ISJ


 


MPE © 2020